A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайлівська громада
Запорізька область, Василівський район

Дитині гроші не сплатив – суд до роботи залучив!

Дата: 11.02.2019 08:40
Кількість переглядів: 448

  Фото без опису

  Вперше в історії України Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» від 07.12.2017 № 2234-VIII, який набув чинності 6 лютого 2018 року, запроваджено новий захід впливу на злісних неплатників аліментів шляхом притягнення їх до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт, що передбачено статтею 183¹ КУпАП.

  Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, боржник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт.

  Однак не всіх осіб можна притягнути до суспільно корисних робіт. Вони не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років.

  Суспільно корисні роботи можуть призначатися на строк від 120 до 360 годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми – не більше двох годин на день.

  Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею).

  Виконання рішень суду про накладення адміністративного стягнення у вигляді оплатних суспільно корисних робіт покладено на уповноважені органи з питань пробації.

  Суспільно корисні роботи – це новий вид адміністративного стягнення, що полягає у виконанні правопорушником оплачуваних робіт, а їх вид та перелік підприємств, установ та організацій визначає відповідний орган місцевого самоврядування. Внесення вказаних змін здійснено з метою впливу на несумлінних батьків, адже за ухилення від сплати аліментів вони будуть виконувати оплачувані суспільно корисні роботи, а нарахована плата порушнику за виконання цих робіт буде перераховуватись власником підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем виконання порушником суспільно корисних робіт, на відповідний рахунок органу Державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів, що є на відміну від безоплатних громадських робіт, більш ефективним заходом для погашення наявної заборгованості.

  Необхідно зазначити, що застосування на практиці нововведених заходів впливу на боржника вже дало позитивні результати, а саме на даний час в Україні прийнято перші рішення судів про притягнення боржників до адміністративної відповідальності за несплату аліментів на утримання дітей та призначено їм стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

  Михайлівський районний сектор філії ДУ «Центр пробації» в Запорізькій області не став виключенням, в якому вже виконуються перші постанови про накладення адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

     Належна співпраця органів місцевого самоврядування щодо визначення підприємств та видів робіт, уповноважених органів з питань пробації, дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти.

     Згідно до внесених змін, у разі ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт (ст. 183-2 КУпАП) вона підлягає притягненню до адміністративної відповідальності. Санкція вказаної статті передбачає застосування до правопорушника адміністративного арешту строком до 10 діб.

  В разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років.

  Можна з упевненістю сказати, що всі ці нововведення будуть сприяти посиленню захисту прав дитини та інших осіб на отримання аліментів та стимулюватимуть платників аліментів до належного виконання свого обов’язку погашення заборгованості і недопущенню її виникнення.

  Підсумовуючи вище зазначене, слід від­значити, про необхідність відповідального ставлення до виконання своїх батьківських обов’язків, аби в подальшому не були вжиті заходи за їх неналежне виконання.

 

Володимир Барахта, начальник Михайлівського районного

сектору філії Державної установи «Центр пробації»

в Запорізькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора