A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайлівська громада
Запорізька область, Василівський район

Пробація в дії

Дата: 25.02.2019 16:41
Кількість переглядів: 759

На часі – розвиток волонтерства в пробації

     Уповноважені органи з питань пробації під час виконання покладених на них завдань взаємодіють з державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, громадськими організаціями та волонтерами.

     Згідно із Законом України «Про пробацію», основним завданням волонтерів пробації є сприяння органу пробації у здійсненні нагляду за засудженими та проведенні з ними соціально-виховної роботи. Свої повноваження волонтери пробації здійснюють під керівництвом персоналу органу пробації.

     Порядок здійснення діяльності волонтерів пробації визначено у Положенні про організацію діяльності волонтерів пробації, затвердженому наказом Міністерства юстиції України від 17.01.2017 року № 98/5.

     Протягом 2018 року 124 уповноважені органи з питань пробації у 19 областях України співробітничали із 265 волонтерами, які надавали допомогу 2367 суб’єктам пробації. Наразі в усіх областях України активізовано роботу щодо залучення волонтерів до роботи з особами, які перебувають у конфлікті із законом.

     Відповідно, для врегулювання питань, що виникають під час співробітництва з такими представниками громадянського суспільства, було розроблено типовий договір та готуються методичні рекомендації щодо залучення та організації діяльності волонтерів до роботи уповноважених органів з питань пробації.

     При цьому значну увагу спрямовано на захист персональних даних суб’єктів пробації, права та обов’язки волонтерів, а також можливість зміни волонтера пробації у роботі з конкретним суб’єктом пробації за вмотивованою заявою останнього.
Окрім того, у рамках реалізації проекту ЄС «Pravo-Justice» за сприяння міжнародного експерта Валері МакНерні в Івано-Франківській та Дніпропетровській областях розпочато впровадження пілотного проекту з розвитку волонтерства в пробації України та поліпшення співробітництва уповноважених органів з питань пробації з громадськими організаціями.
     Міжнародний експерт уже мала можливість поспілкуватися із представниками влади та громадьких інституцій в Івано-Франківській області, а на цьому тижні відвідає Дніпропетровську область.

     У подальшому за участі експерта планується розробити Стратегію розвитку волонтерства в пробації, визначити принципи діяльності волонтера, добору та навчання таких осіб, критерії моніторингу оцінки ефективності діяльності волонтерів у пробації та Стратегії в цілому.

     Розбудова системи ефективного менеджменту діяльності волонтерів пробації є важливою складовою розвитку національної системи пробації та одним із завдань Паспорту: реформа пенітенціарної системи та пробації, затвердженого рішенням колегії Міністерства юстиції України від 29.03.2018 року.

    Михайлівський районний сектор пробації запрошує до співпраці ініціативну, активну, готову розвиватися молодь для волонтерської діяльності.

 

Начальник Михайлівського районного сектору

філії Державної установи «Центр пробації»

в Запорізькій області                     В.В. Барахта


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора