A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайлівська громада
Запорізька область, Василівський район

Понеділок – важкий день! Чи справді це так?

Дата: 25.03.2019 12:58
Кількість переглядів: 1668

У давніх римлян та у північногерманських племен був присвячений Місяцю (нім. Mon(d)tag = день Місяця). Слово «понеділок» утворилось від словосполучення «після неділі» (по неділі).

Понеділок іноді є першим днем тижня, а іноді другим днем (традиційна точка зору, що походить з давньої Юдеї) та все ще залишається стандартом у деяких країнах.

В багатьох країнах культура розглядає понеділок як початок тижня, оскільки зазвичай саме в понеділок дорослі вертаються до роботи, а діти йдуть до школи після вихідних.

Фото без опису

В Україні існувало поняття "понеділкувати" — постити. Звичаю цього дотримувалися здебільшого жінки та дівчата. Якщо дівчина хотіла якнайшвидше вийти заміж за доброго хлопця, вона постила в понеділок. Жінки "понеділкували", вимолюючи в Бога щастя в подружньому житті.

Три пости — Великий, Петрівський, Спасівський починаються в понеділок. Проте, за давніми уявленнями, саме понеділок вважали початком творення світу. І саме це вірування — в основі багатьох заборон або ж, навпаки, приписів. Так, на Полтавщині в понеділок засівали ниву, на Поділлі ж — саме із причини заснування Богом світу в цей день і, відповідно, пошанування його — забороняли починати будь-яку справу. Проте найбільшим гріхом було одягати в понеділок нову сорочку. Сорочка — двійник людини, вона стає її другим тілом. Стара сорочка має всі риси та властивості людини, яка її давно носить, — "своя сорочка ближча до тіла". Сорочка нова — ще не "освоєна", вона ще належить світу природи, чужому світу.

Понеділок здавна шанували як день святий.

Це наведені історичні факти про понеділок. Що ж стосується про сьогодення є декілька, скажімо, правил, які допоможуть провести цей день приємно:

Фото без опису

1. Розвантажте неділю. Генеральне прибирання, пікнік з друзями, поїздки по магазинах – все це, як снігова лавина, обвалюється на нас в неділю. До вечора ми ледь живі, а в понеділок вранці дивуємося, що розбиті. Розподіліть домашні справи так, щоб неділя не була занадто перевантажена.

 

Фото без опису

2. Не переїдайте. Ця порада доречна в будь-який день. Але неділя – це часто гуляння, свята. Не вечеряйте пізно ввечері, не наїдайтеся перед сном, і ранок понеділка не буде затьмарений тяжкістю в шлунку.                                         

             

 

Фото без опису

3. Наведіть красу. Ця хитрість більше підійде для жінок. У неділю зробіть укладку, манікюр, придбайте новий шарфик і ви з нетерпінням чекатимете наступного ранку. Коли жінка відчуває себе красивою, чує компліменти, ловить на собі чоловічі погляди, вона впевнена в собі, позитивна і успішна.                       


Фото без опису4. Не відкладайте важливих справ на понеділок. В п’ятницю хочеться покинути робоче місце раніше, і це природне бажання. Але  недороблене зустріне вас на роботі в понеділок вранці. Думка про це зіпсує вам вечір неділі і весь наступний робочий день. Завершіть важливі справи у п’ятницю, та з чистою совістю вирушайте на вихідні, і ніщо не затьмарить вам початок робочого тижня.         

                                                                                                                             Фото без опису

5. Не запізнюйтесь. Ранковий поспіх, метушня, пробки на дорогах зіпсують будь-який день. Встаньте на 15 хвилин раніше, спокійно зберіться і не поспішаючи вийдіть з дому.       

 

 

 


Фото без опису6. Здивуйте себе. Спробуйте починати понеділок інакше від інших днів, внесіть різноманітність у цей ранок. Пройдіться пішки, змініть звичний маршрут.               

 

 

                                                   Фото без опису                    

7. Понеділок важкий день. На цей день припадає велика кількість травм на виробництві, частіше трапляються загострення хронічних захворювань. Але у ваших силах зробити цей день спокійним і розміреним.

 

 

 

 

Фото без опису8. Нагадайте собі, що понеділок – це не привід сумувати, це ще один день вашого життя. Не піддавайтеся смутку, посміхайтеся, і, можливо, понеділок стане вашим улюбленим днем.                                                

 

 

Нехай цей день принесе Вам тільки вдачу та стане для Вас "везучим" днем тижня!!!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора