A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайлівська громада
Запорізька область, Василівський район

Як запобігти «професійній деградації», перебуваючи в декреті та соціальна програма «муніципальна няня»

Дата: 20.06.2019 09:41
Кількість переглядів: 402

Сучасні жінки, після народження дитини стикаються з проблемою так званої "професійної деградації". Адже за три роки безперервного перебування з малою дитиною і невиконання своїх професійних обов'язків жінка просто забуває навіть основи своєї професії. Постає питання: як не втратити професійний хист і при цьому бути хорошою мамою.

Українське законодавство передбачає кілька варіантів для активних матусь. Консультацію надає головний спеціаліст відділу "Михайлівське бюро правової допомоги" Олександр Істратенков.

Перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною, співробітниця може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. Це прямо передбачено ст. 18 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР, а також ст. 179 Кодексу Законів про працю України. До того ж згідно з роз’ясненням Мінсоцполітики України така робота не потребує укладення окремого трудового договору про роботу за сумісництвом, тобто за однією і тією самою штатною одиницею жінка одночасно може перебувати у відпустці для догляду за дитиною і працювати. Про такий підхід згадується, зокрема, у листі Мінсоцполітики України від 10.06.08 р. № 149/13/116-08. Тож якщо дотримуватися такої позиції, жінці достатньо написати заяву, у якій попросити дозволити їй із такого-то числа почати працювати на умовах неповного робочого дня (зазначити конкретний режим — з котрої до котрої години), на підставі якої керівник видасть відповідний наказ (наприклад, сформульований так: «Дозволити Івановій Ользі Іванівні з 18 вересня 2017 року почати працювати на посаді головного бухгалтера на умовах неповного робочого дня  (з 9-00 до 13-00 з понеділка по п’ятницю) у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення трирічного віку"

Заробітна плата виплачується разом з декретними тільки в тому випадку, якщо жінка працює на умовах неповного робочого дня. Тоді за нею зберігається право на одержання декретних виплат, а також нараховується зарплата з розрахунку за фактично відпрацьований час.

Одночасна виплата зарплати та декретних, якщо жінка працює на умовах повного робочого дня, суперечить закону, оскільки декретні за своєю суттю є компенсацією заробітної плати. У цьому випадку вона позбавляється права на отримання декретних, відповідно – їй нараховується тільки зарплата.

Інший варіант, коли жінка виходить на роботу на умовах повного робочого часу. У цьому випадку матусям стане у нагоді соціальна програма "Муніципальна няня". З її допомогою уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати няні, яка доглядає дітей до трьох років. Крім щомісячних виплат на дитину, сім’я зможе безповоротно щомісяця отримувати ще відшкодування послуги няні – незалежно від того виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці. Виплата буде здійснюватися адресно одному з батьків дитини. При цьому гроші зможуть отримувати як батьки, так і усиновлювачі чи опікуни. Компенсація не залежить від громадянства батьків чи дитини, головне - аби вони легально проживали в Україні.

Потрібно прийти у відділ соцзахисту за місцем проживання, принести копію офіційно укладеного з нянею договору, документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку), свій паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, заяву на отримання компенсації. Опікуни мають принести рішення відповідного органу місцевого самоврядування про встановлення опіки.

Строк подачі документів – місяць із моменту укладення угоди з нянею. Щомісяця до 5 числа потрібно надавати документи про оплату праці няні. Рішення про нарахування компенсації ухвалюють місцеві органи соцзахисту протягом 10 днів від дати подання документів.

Розмір компенсації у 2019 році становить 1 626 гривень на місяць – це прожитковий мінімум на дітей віком до шести років. При зміні прожиткового мінімуму протягом року сума компенсації залишатиметься незмінною. Якщо вартість послуг няні, яка зазначена в договорі, більша, ніж сума компенсації, то це жодним чином не завадить отримати гроші від держави. Тобто держава компенсує лише частину вартості послуг няні.

Компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину і виплачується окремо.

Батьки самі шукають і обирають фахівця, але обов’язково має бути офіційне працевлаштування няні.

Чи можуть родичі дитини – бабуся або дідусь – бути муніципальною нянею? Можуть, обмежень немає. Потрібно лише зареєструватися або фізичною особою підприємцем або юридичною особою, яка надає послугу догляду за дітьми до 3-х років. Це особливо вигідно тим бабусям чи дідусям, яким не вистачає страхового стажу до пенсії.

Чи може муніципальна няня мати декілька договорів? Буває так, що сім’я наймає няню не на повний робочий день. У такому випадку муніципальна няня має змогу оформити два договори з різними сім’ями – одній допомагати до обіду, іншій – по обіді. Офіційне оформлення няні дасть змогу обом сім’ям отримувати від держави додатково 1 626 гривень до щомісячних 860 грн. виплат на дитину. Або навпаки. У сім’ї двоє маленьких дітей і одна няня. У такому випадку є право у батьків оформити два договори з одною муніципальною нянею і отримувати додатково на кожну дитину 1 626 грн.

Укладання договорів регулюється Цивільним кодексом України. Стаття 639  цього документу говорить, що договір може бути укладений у будь-якій письмовій формі. Розроблення та затвердження типової форми договору законодавством на сьогодні не передбачено. Тому документ може мати довільну форму. В договорі з муніципальної нянею повинен бути зазначений обсяг робіт, нормований робочий час, відповідальність сторін, форс-мажорні обставини, перелік обов’язків няні, періодичність та вартість послуг няні. Нотаріального завірення договір не потребує.

Компенсація послуги не надається батькам, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Органи соцзахисту залишають за собою право перевірити в державних реєстрах інформацію про няню. Няня має бути або фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91), або юридичною особою, яка надає послуги догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), крім державних та комунальних закладів освіти.

Отримати більш детальну консультацію можна звернувшись до відділу «Михайлівське бюро правової допомоги» смт. Михайлівка, вул. Святопокровська, 4а, тел. 0681891667, (06132) 2-07-33.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора