A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайлівська громада
Запорізька область, Василівський район

«День об’єднаних територіальних громад»: перспективи реформування послуг для населення

Дата: 04.08.2020 08:29
Кількість переглядів: 204

Минулого тижня в Запорізькій облдержадміністрації відбувся «День об’єднаних територіальних громад», в ході якого обговорили хід та впровадження реформи децентралізації у Запорізькій області, а також діяльність райдержадміністрацій та громад.

Захід провів голова облдержадміністрації Віталій Боговін. В ньому взяли участь голова райдержадміністрації Ірина Півень та представники органів місцевого самоврядування області та Бердянського району.

Віталій Боговін відзначив, що громадяни повинні усвідомити, що вони не є мешканцями району чи районного центру, вони - мешканці громади. І всі важливі адміністративні функції та державні послуги з райцентру перейдуть в громади. А райдержадміністрації продовжують виконувати свої повноваження на територіях ліквідованих районів. Сьогодні наша з вами спільна задача - заспокоїти людей, що зміна районів не погіршить якість надання послуг, всі необхідні послуги мешканці отримуватимуть не в райцентрі, а в своїй громаді.

Нагадаємо, що відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» в Запорізькій області затверджено 67 територіальних громад, ліквідовано 20 та створено 5 районів: Бердянський, Василівський, Запорізький, Мелітопольський та Пологівський.

Зокрема до складу укрупненого Бердянського району увійдуть території Андрівської сільської, Андріївської селищної, Бердянської міської, Берестівської сільської, Коларівської сільської, Осипенківської сільської, Приморської міської, Чернігівської селищної територіальних громад.

І хоча до останнього мова йшла про приєднання території Чернігівської громади до Пологівського району, та завдяки наполегливості та ініціативи керівництва чернігівської громади і депутатів, безпосереднього звернення голови громади Віталія Манича та голови районної ради Віктора Годлевського до голови Запорізької облдержадміністрації Віталія Боговіна, за сприяння останнього, Чернігівську СОТГ віднесено до складу Бердянського укрупненого району Постановою ВРУ «Про утворення та ліквідацію районів».

Бердянська райдержадміністрація, враховуючи адміністративно-територіальне сусідство між Бердянським районом, соціальні потреби населення та наявне транспортне сполучення населених пунктів Чернігівської громади з м.Бердянськ, підтримала ініціативу Чернігівської ОТГ щодо приєднання території громади до Бердянського укрупненого району.

Сьогодні багато хто боїться, що за адміністративними послугами у нових районах людям треба буде їздити за десятки кілометрів. Де насправді люди з громад, які живуть фактично в селах, містах, селищах, не в районах, не в областях, де ці люди будуть отримувати адміністративні послуги при нових районах?

Хочемо розвінчати ці міфи. Зараз на розгляді парламенту законопроєкт №2679, який передбачає створення центрів надання адміністративних послуг в кожній громаді, як це є сьогодні у багатьох об’єднаних громадах. Він покликаний створити Центри надання адміністративних послуг у кожній з 1470 громад. На сьогодні 767 громад в Україні не мають ЦНАПів, в тому числі і Осипенківська та Андрівська СОТГ Бердянського району.

За рік законопроектом заплановано трансформувати до громад 390 ЦНАПів, які знаходяться в адміністративних районних центрах. В прикінцевих положеннях закону прописано, що будуть виділені кошти на їх будівництво, обладнання, утримання. Протягом двох років планується виділення від двох до чотирьох мільярдів гривень.

Визначений і трансформаційний період. До 1 січня 2022 ЦНАПи, які знаходяться в адміністративних районних центрах, будуть трансформовані в ЦНАПи ОТГ. І до того ж часу мають бути створені ЦНАПи у громадах із населенням понад 10 000 людей. Попередньо до 1 січня 2024 року громади менше 10 000 будуть зобов’язані створити ЦНАПи і під це є ресурси.

Фактично сьогодні ЦНАПи є іміджевими проєктами. Кошти Державного фонду регіонального розвитку, обласних конкурсів розвитку тергромад, міжнародної допомоги, дуже багато робить «U-LEAD з Європою», і створюються ЦНАПи навіть у маленьких громадах.

В деяких районах є приклади, коли ОТГ з 4-5 тисячами населення мають прекрасні ЦНАПи – величезні, комфортні, де надається весь спектр послуг.

Крім того у законопроєкті прописані визначення ЦНАПів, що там також можуть працювати представники структурних підрозділів надавачів послуг. Тобто, не тільки сам адміністратор, а й представники центральних органів виконавчої влади, територіальних підрозділів.

Тому питання якісних доступних послуг дуже важливі. Послуги не мають бути в районах, вони мають надаватися в громадах, де живуть люди.

І міфи, що за довідкою треба їхати буде в районний центр – це повна нісенітниця. Тим паче, якщо вже передбачений ресурс, щоб всі послуги надавалися в громаді. На сьогоднішні день вже у сільських громадах, окрім паспортів, надаються деякі матеріальні послуги, послуги РАЦСу з реєстрації актів цивільного стану чи проживання.

В Бердянському районі з 2017 року успішно працює ЦНАП в Берестівській громаді – перший в Запорізькій області в рамках спільного Проекту Мінрегіону України та німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) «Реформа управління на сході України».

У 2019 році в рамках міжнародної Програми «U-LEAD з Європою» розпочав роботу і ЦНАП в Чернігівській СОТГ, яка в найближчій перспективі стане частиною укрупненого Бердянського району.

Відкриття ЦНАПів в кожній об’єднаній громаді – це задоволення потреб населенні в отриманні якісних та доступних послуг. І СОТГ мають всі можливості їх створити, а визначальним у цьому процесі залишається бажання очільника громади та народних обранців працювати на благо громади.

Бердянська районна державна адміністрація (https://www.facebook.com/brd.rayonna.adm/posts/142676767487477?__tn__=K-R)

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора