A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайлівська громада
Запорізька область, Василівський район

Пам'ятка виборця: як голосувати і які документи брати з собою

Дата: 18.03.2019 08:56
Кількість переглядів: 419

Незабаром вибори президента України. Які документи потрібно мати з собою, як поводитись у разі порушень та що робити, якщо ненароком зіпсував бюлетень – на ці питання інформацію надає відділ «Михайлівське бюро правової допомоги»  в рамках реалізації інформаційної кампанії «Я маю право голосу!».

Відповідно до постанови Верховної Ради України від 26 листопада 2018 року чергові вибори Президента України  призначили на неділю, 31 березня 2019 року. Голосування повинне пройти з 8 ранку до 20 вечора без перерви.

Хто має право голосувати

Згідно п.1 ст. 2 Закону України «Про вибори Президента України» право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Цього права позбавлені лише ті, кого суд визнав недієздатними.

Як голосувати

До 25 березня кожному виборцю повинні надіслати запрошення з адресою дільниці за пропискою, де можна проголосувати за паспортом. Якщо листа все немає, своє прізвище в списках можна перевірити заздалегідь на самій ділянці або на сайті Держреєстру виборців. Тим, хто обмежений у пересуванні, потрібно до 29 березня подати заявку до комісії поштою з прикріпленою меддовідкою. Понад 1,5 млн переселенців зможуть зробити свій вибір там, де їм зручно: для цього до 25 березня вони повинні подати заявку про тимчасову зміну місця голосування в будь-якому відділенні Держреєстру виборців (їх в Україні понад 700). Так можуть вчинити й інші внутрішні мігранти, але, крім паспорта, їм доведеться надати довідку з навчання або роботи, що в день виборів виборець перебуватиме не за місцем реєстрації. 

Як знайти себе у списках виборців

Виборець може особисто звернутися з письмовим запитом до органу ведення Реєстру за своєю виборчою адресою, яка вказана у запрошенні, щодо змісту його персональних даних у Реєстрі. Для цього потрібно надати паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України.

Також це можна зробити в режимі онлайн, потрібно зареєструватися у сервісі "Особистий кабінет виборця", зробити запит до Державного реєстру виборців. Орієнтовно за добу вам надішлють ті дані, які вас цікавлять.

Які документи потрібні на дільниці

Для отримання виборчого бюлетеня для голосування в день виборів Президента України члену дільничної виборчої комісії надається один із зазначених документів, що підтверджує особу та громадянство України.

На звичайній виборчій дільниці вам потрібен один із зазначених нижче документів:

  • паспорт громадянина України;
  • тимчасове посвідчення громадянина України (для тих осіб, що нещодавно отримали громадянство);
  • військовий квиток (лише для військових строкової служби).

На закордонній виборчій дільниці, а також на спеціальній виборчій дільниці:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • дипломатичний паспорт;
  • службовий паспорт.

На спеціальній виборчій дільниці – в'язниця або СІЗО:

  • картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах).

Якщо ви допустили помилку при заповненні бюлетеня

Якщо, заповнюючи бюлетень, ви припустилися помилки, зверніться до комісії. За вашою письмовою заявою вам повинні видати інший бюлетень, попередньо склавши відповідний акт.

Важливо пам'ятати:

Якщо, заповнюючи бюлетень, ви припустилися помилки – зверніться до комісії. За вашою письмовою заявою вам повинні видати інший бюлетень, попередньо склавши відповідний акт. Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз.


Отримати більш детальну консультацію можна звернувшись до відділу «Михайлівське бюро правової допомоги» смт. Михайлівка, вул. Святопокровська, 4а, тел. 0978301821, (06132) 2-07-33.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора