Михайлівська громада
Запорізька область, Василівський район

Увага!!! Телефонне шахрайство!

Дата: 22.08.2019 08:23
Кількість переглядів: 809

Переглядаючи інтернет простір, можна доволі часто зустріти новини або репости про те, що когось ошукали через мобільний телефон і людина просто не знає як діяти в цій ситуації. Тож давайте зупинимось на такій темі як "ТЕЛЕФОННЕ ШАХРАЙСТВО". 

Одним з основних видів злочинів в телекомунікаційному середовищі є телефонне шахрайство, яке стрімко набирає силу і перетворюється в справжню епідемію. Захистити від шахраїв в першу чергу здатні лише уважність і розсудливість самих громадян. Жертвами шахраїв стають всі без винятку - це і бізнесмени, і чиновники, і зірки шоу-бізнесу, і звичайні громадяни. Існує кілька видів телефонного шахрайства.

Шахрай представляється родичем або знайомим і схвильованим голосом повідомляє, що затриманий співробітниками поліції за скоєння того чи іншого злочину (скоїв ДТП, зберігання зброї або наркотиків, нанесення тяжких тілесних ушкоджень). Далі в розмову вступає нібито співробітник поліції. Він впевненим тоном повідомляє, що вже не раз допомагав людям таким чином. Але якщо раніше гроші привозили безпосередньо йому, то зараз так робити не можна, так як він боїться втратити погони. Гроші необхідно привезти в певне місце або передати якоїсь людини. Ціна вирішення питання становить суму від однієї тисячі гривень до тридцяти тисяч доларів США. 

Останнім часом став популярним спосіб переведення зазначеної шахраєм суми за допомогою сервісу "Приват-24".

СМС-прохання

Абонент отримує на мобільний телефон повідомлення з незнайомого номеру: "У мене проблеми, подзвони по такому-то номеру, якщо номер недоступний, поклади не його певну суму і передзвони".

Помилковий переказ коштів

Абоненту надходить смс-повідомлення про надходження коштів на його рахунок, переведених за допомогою послуги "Мобільний переклад". Відразу після цього надходить дзвінок і чоловік або жінка повідомляє, що помилково переказав гроші на його рахунок і просить повернути їх назад тим же "Мобільним перекладом".

Як уберегтися від телефонних шахрайств

Якщо ви отримали дзвінок від нібито близького родича або знайомого з інформацією про те, що він потрапив в неприємну ситуацію, в результаті якої йому загрожує порушення кримінальної справи і висловлюється прохання передати хабар співробітнику правоохоронних органів, який готовий врегулювати питання, дотримуйтесь наступних рекомендацій:

- Задайте своєму родичу навідні запитання, відповіді на які знаєте ви обидва, або попросіть його описати себе;

-Якщо ви розмовляєте з нібито представником правоохоронних органів, запитайте, в яке відділення поліції доставлено родича. Набравши 102 і дізнавшись номер чергової частини даного відділення поліції, можна поцікавитися, чи дійсно родич знаходиться там і хто займається цією справою;

-якщо розмова закінчена, а ви сумніваєтеся в особистості того, хто телефонував і в автентичності викладених фактів, постарайтеся передзвонити на мобільний телефон того, хто телефонував. Якщо він відключений, окресліть коло осіб, які можуть знати про його місцезнаходження (колеги по роботі, друзі, родичі), зв’яжіться з ними для уточнення інформації.

Якщо ви отримали sms-повідомлення на мобільний телефон від нібито знайомих з проханням покласти на їх рахунок гроші, передзвоніть за вказаним номером і з’ясуйте особисто потребу виконанти прохання.

SMS-повідомлення можуть бути дуже різні, і в даному випадку порада може бути одна - критично ставитися до таких повідомлень і не поспішати виконати те, про що вас просять. Краще зверніться до оператора мобільного зв’язку, дізнайтеся, яка сума спишеться з вашого рахунку при відправці sms або дзвінку на вказаний номер, потім повідомте про те, що така інформація прийшла на ваш телефон. Оператор визначить того, хто відправляє ці sms і заблокує його аккаунт.

Увага! Новий вид телефонного шахрайства!

Шахраї винайшли нову схему обману, за допомогою якої вони викрадають гроші з банківських карт громадян.

На мобільний телефон абонента приходить повідомлення про те, що його банківська карта заблокована, і йому пропонується безкоштовно зателефонувати на певний номер для отримання докладної інформації.

Коли власник карти дзвонить по вказаному телефону, йому повідомляють про те, що на сервері, що відповідає за обслуговування картки, стався збій, а потім просять повідомити номер карти і пін-код для її перереєстрації.

Отримавши реквізити пластикової карти, зловмисники переводять кошти на свій рахунок, а потім знімають їх. 

Шановні громадяни! Не поспішайте повідомляти реквізити вашої карти! 

Жодна організація, включаючи банк, не має права вимагати дані вашої пластикової карти! Для того, щоб перевірити інформацію, що надійшла про блокування карти, необхідно зателефонувати в клієнтську службу підтримки банку. Швидше за все, вам дадуть відповідь, що ніяких збоїв на сервері не відбувалося, а ваша карта продовжує обслуговуватися банком.(http://khpg.org/index.php)

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора