Михайлівська громада
Запорізька область, Василівський район

Реєстрація потужностей операторів ринку – вимоги сьогодення.

Дата: 10.03.2021 13:02
Кількість переглядів: 467

Михайлівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області повідомляє, що згідно частини четвертої статті 20 та ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23 грудня 1997 року №771/97-ВР та «Порядок проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам» затвердженого  наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10 лютого 2016 року №39 оператори ринку, які провадять діяльність з метою, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати кожну окрему потужність, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.

Що таке харчовий продукт? Це речовина або продукт (неперероблений, частково перероблений або перероблений), призначені для споживання людиною. До харчових продуктів належать напої, (в тому числі вода питна), жувальна гумка та будь-яка інша речовина, що спеціально включена до харчового продукту під час виробництва, підготовки або обробки.

Хто такий оператор ринку харчових продуктів? Це суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація або обіг харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів і який відповідає за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони  провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів.

Які оператори ринку повинні зареєструватися? Це суб’єкти господарювання діяльність яких пов’язана з:

- роздрібною торгівлею харчових продуктів (супермаркети, магазини, кіоски);

- виробництвом харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження (гриби, ягоди, овочі, фрукти та інші харчові продукти рослинного походження, виробництво рослинної олії, хлібних виробів тощо) та/або перероблені продукти тваринного походження;

- харчуванням людей (ресторани, кафе, їдальні, бари, піцерії, закусочні, кулінарія, кіоски чи інші заклади, що забезпечують харчуванням будь-яких осіб);

- первинним виробництвом (збір врожаю, доїння, розведення тварин до моменту забою, полювання на тварин, рибальство та збір врожаю диких рослин).

Відповідно до ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017 року №2042-VIII за виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат.

На даний час в Михайлівському районному управлінні здійснюється як реєстрація потужностей так і вносяться зміни (доповнення, припинення) до державного реєстру потужностей операторів ринку. Суб’єкти господарювання різних форм власності з будь-яких причин можуть припинити роботу потужності або внести доповнення, зміни у сфері своїй діяльності.

Серед зареєстрованих операторів потужностей в Михайлівському районі є суб’єкти господарювання, які припинили функціонування потужності, але повідомлень про припинення використання потужності до районного управління не надходило. У зв’язку з цим, Михайлівське районне управління звертається до операторів потужностей про необхідність повідомити про припинення використання потужності.

З питань реєстрації, доповнень, змін та припинення необхідно звертатись за адресою: смт Михайлівка, вул. Артезіанська, 8. Реєстрація або припинення використання потужності здійснюється безоплатно. Довідки за телефоном: 2-05-98 та 2-29-64.

 

 

Михайлівське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Запорізькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора