A A A K K K
для людей із порушенням зору
Михайлівська громада
Запорізька область, Василівський район

МИХАЙЛІВСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ІНФОРМУЄ:

Дата: 24.03.2021 10:12
Кількість переглядів: 273

ЯК ВИРІШУВАТИ ЗМЕЛЬНІ СПОРИ.

Часто виникають питання щодо спору між сусідами за межу сумісних земельних ділянок. Такі звернення слід кваліфікувати як земельний спір.

У Земельному кодексі України визначені органи, що вирішують земельні спори, порядок розгляду земельних спорів, права та обов’язки сторін при розгляді земельних спорів. Відповідно до вимог ч. 1 ст. 158 Земельного кодексу (ЗК) України, земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей (ч. 2 ст. 158 ЗК України).

Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах (ч. 3 ст. 158 ЗК України).

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, вирішує земельні спори щодо меж земельних ділянок за межами населених пунктів, розташування обмежень у використанні земель та земельних сервітутів (ч. 4 ст. 158 ЗК України).

 Таким чином, особі, яка проживає в на території  Михайлівського району  і в якої існує земельний спір, слід з’ясувати, де розміщена його земельна ділянка, у межах населеного пункту, чи за його межами. Якщо земельна ділянка розміщена в межах населеного пункту, то з приводу вирішення земельного спору слід звернутися до відповідної селищної, сільської ради, якщо за межами населеного пункту, то звернення слід направити до відділу у Василівському районі головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області (71600, Запорізької обл., Василівський р-н., м.Василівка, вул.Театральна, 1).

Після подачі заяви, слід знати, що в ході розгляду земельного спору, заявник та інші зацікавлені сторони мають право знайомитися з матеріалами щодо цього спору, робити з них виписки, брати участь у розгляді земельного спору, подавати документи та інші докази, порушувати клопотання, давати усні і письмові пояснення, заперечувати проти клопотань та доказів іншої сторони, одержувати копію рішення щодо земельного спору, і, у разі незгоди з цим рішенням, оскаржувати його (ст. 160 ЗК України).

Також, відповідно до вимог ч.ч. 2,3 ст. 159 ЗК України, земельні спори розглядаються за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання і відсутності офіційної згоди на розгляд питання розгляд спору переноситься. Повторне відкладання розгляду спору може мати місце лише з поважних причин. Відсутність однієї із сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення.

При цьому, законодавець визначив чіткий термін розгляду земельних спорів, що розглядаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, та органами місцевого самоврядування на підставі заяви однієї із сторін – це тижневий строк (ч. 1 ст. 159 ЗК України). У самому рішенні органу місцевого самоврядування або центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, визначається порядок його виконання, і воно передається сторонам у триденний строк з дня його прийняття (ч.ч. 4,5 ст. 159 ЗК України). Відповідно до вимог ч.ч. 1, 2 ст. 161 ЗК України, рішення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, органів місцевого самоврядування вступає в силу з моменту його прийняття.

Виконання рішення щодо земельних спорів здійснюється органом, який прийняв це рішення. У разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом (ч. 4 ст. 158 ЗК України), тобто заявник, чи інша зацікавлена сторона має право зазначене рішення оскаржити в судовому порядку, і таке оскарження в суді призупиняє виконання зазначеного рішення (ч. 1 ст. 161 ЗК України).

У разі виникнення правових питань, отримати юридичну консультацію або роз’яснення можна  звернувшись до Михайлівського бюро правової допомоги, що знаходиться  за адресою: смт Михайлівка, вул. Святопокровська, 4-А  або за тел.: 2-07-33, 0983542253.

Також консультацію Ви зможете отримати, написавши на нашу електронну пошту  mykhailivske@legalaid.zp.ua

 Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за єдиним номером цілодобової телефонної лінії безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. 

Інформацію підготувала заступник начальника відділу Мороз Т.А.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора